Zbog poplava u Čačku i Lučanima progašena vanredna situacija

Datum vesti: 7.3.2016, 9:57
U Čačku je jutros proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u nekoliko mesto u tom gradu i okolini, a najkritičnije je u selima duž reke Čemernice.
Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović je apelovala na stanovnike Konjevića i Preljinske Baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reka u Gornjoj Gorevnici. Prema njenim rečima, obilne padavine i bujične reke ugrožavaju domaćinstva, a u Preljini reka Čemernica se ponovo izlila. Slična situacija je u selima Trbušani, Miokovci Vranići i nizvodno sa desne i leve obale Morave.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike Milan Blagojević u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje
I u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija. Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji je doneo u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja reke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke reke.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani - Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike Milan Blagojević u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega je posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.

Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije. Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja