Završena obuka u oblasti otmica i talačkih situacija

Datum vesti: 22.4.2016, 15:16
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif uručili su 21. aprila sertifikate polaznicima obuke koja je za cilj imala unapređenje veština i znanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti otmica, iznuda i talačkih situacija.
Obuku srpskim policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala održali su pripadnici Jedinice za suzbijanje otmica i iznuda Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Po uručenju sertifikata i donacije Nacionalne kriminalističke agencije, državni sekretar Nikolić istakao je da su veštine stečene tokom obuke i donirana oprema od velikog značaja za izgradnju kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukazavši da je obuka rezultat odlične saradnje britanske Nacionalne kriminalističke agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Nikolić je naglasio da će edukacija o rizicima koji se mogu pojaviti u situacijama kidnapovanja dodatno povećati sposobnost pripadnika Odseka za suzbijanje otmica, iznuda i ucena sa elementima organizovanog kriminala da efikasno i uspešno reaguju u složenim talačkim situacijama
Ukazavši da je obuka rezultat odlične saradnje britanske Nacionalne kriminalističke agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Nikolić je naglasio da će edukacija o rizicima koji se mogu pojaviti u situacijama kidnapovanja dodatno povećati sposobnost pripadnika Odseka za suzbijanje otmica, iznuda i ucena sa elementima organizovanog kriminala da efikasno i uspešno reaguju u složenim talačkim situacijama.

Nikolić je zahvalio Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji i istakao da britanska  Jedinica za suzbijanje otmica i iznuda ima izuzetan ugled i da je u svetu poznata po odličnim rezultatima.  "Čast nam je što imamo mogućnost da uz pomoć vrhunskih stučnjaka razvijamo veštine i znanja neophodna za aktivnu ulogu prilikom upravljanja bezbednosnim rizicima i talačkim situacijama“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, formiranje posebnog tima za ovu vrstu krivičnih dela obezbedilo bi jedinstvenu kontakt tačku za sve prijave i izveštaje vezane za slučajeve otmica i iznuda na teritoriji Republike Srbije, kao i u slučaju kada se naši državljani nađu u talačkim situacijama u inostranstvu.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif, izrazivši zadovoljstvo uspešno sporovedenom obukom, naveo je da će ona doprineti da pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije unaprede veštine u  pregovaračkim tehnikama i taktičko operativnim metodama u borbi protiv otmica, iznuda i talačkih situacija.

Kif je istakao da je partnerstvo sa srpskim službama za sprovođenje zakona od velikog značaja za borbu protiv opšteg kriminala, krvnih i seksulanih delikata i borbe protiv terorizma. "Trening će povećati sposobnost pripadnika srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova da blagovremeno, uspešno i sigurno reaguju u talačkim situacijama“, rekao je Kif i dodao da je sprovedeni projekat još jedan dokaz odlučne podrške Velike Britanije evropskom putu  Srbije.

Pripadnici Ministarstva po završetku obuke u nastavnom centru Avala održali su pokaznu vežbu.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja