Virus Zapadnog Nila vreba pored Dunava i Save

Datum vesti: 18.8.2015, 13:24
Više ljudi javilo se lekaru sa simptomima virusa zapadnog Nila. Nadležni potvrđuju da su komarci prenosnici bolesti primećeni na nekoliko lokacija. Ukoliko dobijete neki od simptoma, odmah se javite lekaru, jer je brz početak lečenja izuzetno bitan kod infekcija poput ove. Stariji i hronični bolesnici najugroženiji, izveštava Blic
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS prof. dr Miomir Pelemiš kaže da su ovog leta, na sreću, imali samo jednog pacijenta koji je preminuo od virusa zapadnog Nila.

 
Komarci koji su pozitivni na prisustvo virusa registrovani su u Smederevu i Pančevu, kao i u beogradskim opštinama Palilula, Surčin, Čukarica, Zemun, Sopot, Rakovica, Voždovac, Grocka i Obrenovac
"Brz početak lečenja izuzetno je bitan kod infekcija poput ove. Zato bi svi koji posle uboda komarca osete malaksalost, povišenu temperaturu i glavobolju trebalo da odu kod lekara. Čak 80 odsto zaraženih ovim virusom ne oseti nikakve simptome. Oko 20 odsto njih dobije simptome, a od tog broja samo 0,1 odsto može da dobije meningitis. Najčešće je reč o starijim hroničnim pacijentima", kaže prof. dr Pelemiš.
 
Biolog, dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide istaknuo je da je glavni prenosilac virusa široko rasprostranjeni običan komarac, vrsta Culex pipiens. "Dosad u Srbiji nisu registrovane druge vrste komaraca kao nosioci virusa. Komarci koji su pozitivni na prisustvo virusa registrovani su u Smederevu i Pančevu, kao i u beogradskim opštinama Palilula, Surčin, Čukarica, Zemun, Sopot, Rakovica, Voždovac, Grocka i Obrenovac. Po dobijanju pozitivnih rezultata, organizujemo suzbijanje komaraca na kritičnim lokacijama i pratimo situaciju i u narednom periodu. Zavod obaveštava nadležne zavode za javno zdravlje ukoliko se na njihovoj teritoriji registruju komarci pozitivni na virus", kaže dr Aleksić.

Prof. Milutin Đorđević sa Veterinarskog fakulteta objašnjava da ova godina ne pogoduje razmnožavanju komaraca i virusa jer je sušna i vrlo topla. Komarci se u tim uslovima manje razmnožavaju. Prošla godina, koja je bila vlažna, bila je idealna za razmnožavanje komaraca, ali loša za virus, jer je bilo hladnije od 32 stepena.

(blic.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja