U napadu bombaša samoubica ubijeno više od 40 ljudi

Datum vesti: 29.6.2016, 11:26
Istanbulski aerodrom u sredu ujutro ponovo je delimično otvorena nakon samoubilačkog terorističkog napada u kojem je ubijeno 36 ljudi, saopštio je MVEP. Aerodrom Mustafe Kemala Ataturka, najveći u regionu i veliko međunarodno prometno čvorište, bila je potpuno zatvoreno nekoliko sati. Prvi međunarodni i domaći letovi Turkish Airlinesa krenuli su oko devet ujutro.
Raspored letenja je, međutim, još uvek haotičan jer je nekoliko stotina letova otkazano. Brojni putnici blokirani su na aerodromu, javlja CNN Turk.

Trojica muškaraca napala su terminal za dolaske u utorak oko 9.30 sati. Trojica bombaša samoubica otvorila su najpre nasumičnu vatru, a potom se razneli eksplozivom. Ubijeno je 36 ljudi, a 147 je ranjeno. Među stradalima ima stranih državljana, ali nije poznato kojih su nacionalnosti. 

Jedan od napadača eksploziv je aktivirao na sigurnosnoj kontroli unutar terminala, drugi ispred ulaza na terminal, a treći na parkiralištu. Do aerodroma su došli taksijima. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao je da se radio o dobro usklađenom napadu.

Turske vlasti za napad sumnjiče Islamsku državu

Turski predsednik Tajip Erdogan snažno je osudio teroristički napad u Istanbulu te zatražio odlučni globalni odgovor kada se radi o borbi protiv terorističkih grupa. Napad na treći najprometniji aerodrom u Evropi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj.

"Postalo je jasno nakon ovog incidenta da je terorizam globalna pretnja. Ovaj napad, čiji su cilj bili nedužni ljudi, je podli, planirani teroristički čin", rekao je premijer Binali Jildirim novinarima u vazdušnoj luci koju je posetio tokom noći. Svetski lideri snažno su osudili terorističke napade na istanbulsku vazdušnu luku i poslali su poruke saučešća i solidarnosti Turskoj, javljaju agencije.

"Snažno osuđujem užasne napade na istanbulsku vazdušnu luku Ataturk. Moje su misli s porodicama žrtava, onima koji su povređeni i turskim narodom", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. "Nema opravdanja za terorizam. NATO saveznice izražavaju solidarnost sa Turskom, ujedinjene u odlučnosti da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima", istakao je.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-Moon pozvao je na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma. On je rekao da "čvrsto stoji uz Tursku" i naglasio je potrebu "jačanja regionalnih i međunarodnih napora protiv terorizma i nasilnog ekstremizma", kazao je njegov portparol.

Američkog predsednika Baraka Obamu o napadima je brifirali njegova savetnica za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma Lisa Monako.

"Naša najdublja saučešće porodicama i voljenima ubijenih, a povređenima želimo brz oporavak. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici u NATO-u i partneru, zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima širom sveta dok se nastavljamo suočavati s pretnjom terorizma", rekao je Obama.

"Želim reći turskom narodu da se smatramo ujedinjeni s njima u borbi protiv terora", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsednik Franocis Oland takođe je snažno osudio napade, a pridružio mu se i njegov premijer Manuel Vals. (Hina)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja