Svet užasnut terorističkim napadom u Nici

Datum vesti: 15.7.2016, 14:33
Političari širom sveta reagovali su na noćašnji teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem je ubijeno najmanje 84 ljudi, a ranjeno više od 100 osoba, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom nacionalnog praznika 14. jula, a potom uleteo kamionom u narod.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je jutros telegram saučešća predsedniku Vlade Francuske Manuelu Valsu i francuskom narodu povodom terorističkog napada u Nici u kojem se kaže: "Užasnuti smo brutalnim terorističkim napadom u Nici u kome je stradao veliki broj ljudi. Teror je ponovo udario u srce Francuske i Evrope i dan nacionalnog slavlja pretvorio u dan nacionalne žalosti, ponovo nas upozorivši da samo naša odlučnost za zajedničku borbu protiv zla terorizma može da zaštiti porodične, kulturne i civilizacijske vrednosti koje delimo. U ime Vlade Srbije i lično ime, Vašoj Vladi i porodicama i prijateljima poginulih upićujem izraze najdubljeg saučešća!", navodi Vučić ui telegramu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

AFP prenosi da je američki predsednik Barak Obama osudio "strašan teroristički napad". "Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu sa Francuskom, našim najstarijim saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada", naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD-a Francuskoj "bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna".

Kineski premijer Li Kečijang uputio je saučešće žrtvama i naveo da se Kina suprotstavlja svim oblicima terorizma, a Savet bezbednosti UN-a je napad u Nici nazvao "varvarskim i kukavičkim".

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereze Mej napad u Nici je nazvao "strašnim incidentom" i dodao da su "šokirani i zabrinuti".Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson napisao je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jučerašnji dan je nazvao "tužnim danom za Francusku, za Evropu" i dodao da je "tragično" to što su "mete napada bili ljudi koji su slavili slobodu, jednakost i bratstvo".

Francuska proglašava trodnevnu žalost posle napada u Nici
Francuski premijer Manuel Vals objavio je danas da će 16, 17. i 18. juli biti dani žalosti u Francuskoj, posle terorističkog napada u Nici.

Vals je, posle sastanka Saveta odbrane u Jelisejskoj palati, rekao da će zastave na javnim ustanovama već od danas biti spuštene na pola koplja, prenose francuski mediji. On je novinarima rekao i da vlada namerava da za još tri meseca produži vanredno stanje, koje je uvedeno posle terorističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra prošle godine.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja