Održane vojne vežbe "Morava 2016"

Datum vesti: 2.6.2016, 11:14
Na privremenom poligonu Pešter 1. juna održane su vojne vežbe "Morava 2016". Izvele su ih jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske, Druge brigade, Specijalne i Mešovite artiljerijske brigade uz vazduhoplovnu podršku 98. i 204. vazduhoplovne brigade.
Tokom napadne operacije dejstvovali su tenkovi M-84, samohodne haubice 122 milimetra, haubice 152 mm „nora“, borbena vozila pešadije BVP M80 i minobacači. Fiktivno su dejstvovali avioni „orao“ i „supergaleb G-4“ i helikopteri „gama“, izvršen je desant pripadnika Specijalne brigade iz helikoptera „mi-8“, a u zoni operacija su patrolirali avioni „mig-29“.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je vojnicima i starešinama odao priznanje za uspešno izvedenu vežbu i za odlične rezultate nagradio dva oficira i dva vojnika iz 46. tenkovskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske.

Inžinjerci Druge brigade Kopnene vojske su, rešavajući zadatke iz treće misije Vojske Srbije u okviru vežbe „Morava 2016“, angažovani na popravci 3.5 kilometra puta u selu Miševići kod Nove Varoši, dok su jedinice Specijalne i Prve brigade, kao i prethodnih dana, izvodile taktička uvežbavanja van mirnodopskih lokacija.

Jedinice Garde na pokretnom logorovanju u Deliblatskoj peščari uvežbavali su izvođenje odbrane i napada i obezbeđenje komandnog mesta pretpostavljene komande.

Pripadnici Prvog skladišnog bataljona Centralne logističke baze formirali su kod Kraljeva poljsko skladište ubojnih sredstava, odakle su u mogućnosti da snabdevaju vežbajuće jedinice artiljerijskom municijom za podršku i protivtenkovskim minama.

Rezervisti Bačke brigade su izvršili gađanja spregnutim mitraljezom i topom 20 milimetara iz borbenog vozila pešadije BVP M80, dok je na Dunavu kod Begeča održana obuka rezervnog sastava Drugog pontonirskog bataljona Rečne flotile – poslužilaca pontona, vanbrodskih motora i vozača-poslužilaca.
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja