Nove sirene za opasnost u Beogradu do kraja 2017.

Datum vesti: 25.1.2016, 13:46
Do kraja ove godine biće postavljene sirene za opasnost u Obrenovcu, dok će u drugim beogradskim opštinama postavljanje novih sirena biti završeno tokom sledeće godine, najavio je 22. januara gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Postavljanje sirena omogućeno je nakon što je izrađena Studija akustičnosti, precizirao je Mali, dodajući da će do kraja godine biti definisan i usvojen Plan spasavanja na teritoriji grada.

"Beograd će biti prva lokalna samouprava koja će do kraja godine imati spremna sva neophodna dokumetna da se reaguje u vanrednim situacijama", poručio je Mali na otvaranju obuke štabova za vanredne situacije u beogradskom Hotelu M. Time se, kako je dodao, doprinosi većoj bezbednosti građana, ali i daje primer drugim lokalnim samoupravama da naprave planove kako treba da reaguju u vanrednim situacijama.
"Grad je bezbedniji i sigurniji nego pre dve godine, a ovakvi treninzi će omogućiti da operativno ojačamo", poručio je Mali
On je dodao da je Grad sa preduzećima Srbijavode i Beogradvode uradio analizu svih rečnih slivova na teritoriji grada, kao i da su obnovljeni svi bedemi i nasipi nakon majskih poplava, koji su sada, naglasio je, bolji i jači.

"Sa vladom radimo na definiranju dugoročnih planova kako bismo očistili korita reka", rekao je Mali i dodao da se čisti sliv kolubaru na ušću u Savu.

"Grad je bezbedniji i sigurniji nego pre dve godine, a ovakvi treninzi će omogućiti da operativno ojačamo", poručio je Mali. On je dodao da se mora raditi na jačanju ljudskih, kadrovskih, infrastrukturnih, tehnoloških kapaciteta, kako bi se na vreme predvidele katastrofe i reagovalo na njih.

"Zato je ova obuka veoma važna, kako bi kroz nju prošla sva javna preduzeća i kako bismo što bolje koordinisali aktivnosti i bolje reagovali na vanredne situacije", rekao je Mali.

Predstavnica UNDP-a Steliana Nedera podsetila je da je ta organizacija dala veliku podršku u saniranju posledica poplava iz 2014. godine, ali i u radu na promeni propisa kako bi se što bolje odgovorilo na buduće vanredne situacije.

"Radujemo se što je gotov Nacrt zakona o upravljanju rizicima od katastrofa i nadamo se da će uskroro biti usvojen i primenjen", rekla je Nedera, navodeći da je prevencija najvažnija, jer jedan dolar u prevenciju štedi sedam dolara koji se daju u obnovi, pa je efikasnije investirati u prevenciju.

Živko Babović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, izrazio je zahvalnost UNDP-u i Vladi Japana koji su omogućuili dvodnevnu obuku u Beogradu, kao i još deset ciklusa obuke u drugim gradovima i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena.

(tanjug.rs)

Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja