Kosovo i Albanija kao rasadnici za "novi front" IS-a

Datum vesti: 5.5.2016, 11:24
Albert i Jasin napustili su svoje domove na Kosovu i u Albaniji kako bi se pridružili džihadistima u Siriji, a sada su se vratili kućama kako bi popunili redove regionalnog ogranka Islamske države - takozvanog novog fronta, navodi se u reportaži koju je danas objavio Frans pres.
Jasin (30), koji radi kao mesar u predgrađu Tirane, odbio je da u razgovoru sa novinarima Frans presa kaže svoje pravo ime iz straha od odmazde. Jasin, otac troje dece, koji je i bio ranjen u sirijskom gradu Alepu 2014. godine, rekao je AFP-u da je napustio Albaniju "kako bi pomogao sirijskom narodu", dodajući da se nada da će Alah umeti da prepozna njegovu žrtvu, iako, kako je izjavio, "nije umro kao mučenik".

Albert Beriša, 29-godišnji diplomac fakulteta političkih nauka, kaže da je "emotivnu odluku" o odlasku na Bliski istok doneo nakon što je na televiziji i društvenim mrežama video šta se dešava u Siriji. Beriša je, međutim, zbog svoje odluke da se pridruži teroristima, prošlog meseca osuđen na tri godine zatvora.

Prema podacima vlasti, oko 300 stanovnika Kosova i oko 120 državljana Albanije pridružilo se džihadistima u Siriji, što je, kada se izračuna u procentima, najveći broj po glavi stanovnika, navodi AFP.

Oko 30 boraca se vratilo u Albaniju, dok se na Kosovu u svoje domove vratilo njih 120,  saopštili su zvanični izvori.

Frans pres podesća i na propagandni video snimak koji je Islamska država objavila prošle godine, pod nazivom "Čast je u džihadu: poruka narodima Balkana", koji se u tom materijalu opisuje kao "novi front" za džihad u Evropi.

Prema podacima Svetske banke, prosečna mesečna plata na Kosovu je oko 290 evra, a u Albaniji oko 370.

Iako, kako je za AFP rekao jedan albanski policajac, novac nije glavni motiv dobrovoljaca za pridruživanje islamističkim teroristima, običan borac u redovima IS-a u Siriji zarađuje mesečno više od 740 evra, dok zapovednici dobijaju oko 1.740 evra.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja