Izložbe, defilei, artiljerijska paljba povodom Dana Vojske

Datum vesti: 20.4.2016, 15:47
Uručenjem odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, promenadnim defileom Reprezentativnog orkestra Garde i prijemom ministra odbrane i načelnika Generalštaba VS, srpska vojska proslaviće svoj praznik, 23. april.
Vojska svoj praznik proslavlja u znak sećanja na dan kada je 1815., na Cveti, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane sa državnog i vojnog aspekta, taj datum je prepoznat kao jedna od istorijskih prekretnica koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske.

Dan Vojske Srbije tradicionalno se proslavlja svake godine organizovanjem aktivnosti i manifestacija na nivou Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zemlji, kao i nizom svečanosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu.

U Domu garde na Topčideru, u četvrtak, 21. aprila, biće uručena odlikovanja pripadnicima MO i VS iz nadležnosti predsednika Republike, a zatim će u Vojnom muzeju na Kalemegdanu biti otvorena izložba "Povlačenje preko Albanije i boravak na Krfu“.

Promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde predviđen je za petak, 22. april, na Trgu republike u Beogradu, kada će na Trgu kralja Milana u Nišu biti održan promenadni defile Vojnog orkestra Niš.

Svečanosti u petak završiće počasnom artiljerijskom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu i tradicionalnim prijemom ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije u Domu Garde na Topčideru.

Na Spomenik neznanom junaku na Avali, kao i u Takovu kod Gornjeg Milanovca, biće položeni venci, u subotu, 23. aprila.

Dodela Godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije održaće se u ponedeljak, 25. aprila u Domu Vojske Srbije u Beogradu, dok će 9. maja u Zrenjaninu biti održana svečanost povodom proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja