EU upozorava da ima praznina u razmeni podataka o teroristima

Datum vesti: 22.4.2016, 16:39

Žil de Keršov, koordinator EU za borbu protiv terorizma


EU je upozorila da još uvek postoje velike praznine u razmeni obaveštajnih podataka o teroristima Islamske države koji se vraćaju u Evropu posle pariskih i briselskih napada. To je saopštio koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov, prenosi AFP.
On je 21. aprila podneo izveštaj ministrima unutrašnjih poslova sastanku u Luksemburgu nakon ponovljenih poziva lidera EU na veću saradnju u borbi protiv džihadista koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, navodi AFP .

"Još ima znatnih praznina u vezi sa obezbeđivanjem podataka za Evropol" kada je reč o takozvanim stranim borcima za koje postoji rizik da će se vratiti iz Sirije i Iraka i izvesti napade, navedeno je u izveštaju u koji je AFP imao uvid.

Više od 90 odsto od 2.956 imena stranih boraca koliko sadrži baza podataka Evropola uneto je tokom 2015. i to samo od strane pet zemalja EU, dodao je de Keršov. On je naveo da to pokazuje značaj pružanja podataka.

Ministri EU su na sastanku u Luksemburgu pozvali na promenu mentaliteta kako bi se poboljšala borba protiv terorizma nakon pariskih napada od prošle godine i briselskih u martu kada su na meti bili metro i aerodrom.

(tanjug.rs)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja