Dostupna aplikacija koja upozorava na teroristički napad

Datum vesti: 10.6.2016, 14:39
Francuska vlada kreirala je takvu aplikaciju za mobilne telefone, koja treba brzo da alarmira, to jest šalje obaveštenja u slučaju potencijalnih vatrenih okršaja, bombaških napada ili nekih drugih ozbiljnijih incidenata.
Aplikacija protiv terorističkih napada (SAIP) razvijena je posle prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, a objavljena je 9. juna, pred sam start Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje 10. juna, a održava se u Francuskoj.

„Anti-teroristička" aplikacija dostupna je na engleskom i francuskom jeziku, a može biti podešena da prosledi upozorenje ako se napad dogodi u blizini korisnika telefona. Ekran uređaja će postati crven sa natpisom “ALERT” i sadržaće kratak opis šta se dešava i savet kako reagovati.

Sa obzirom na napetost i tenziju kako posetilaca tako i učesnika samog turnira, francuske vlasti u ovome vide način za smirivanje tenzija i veću sigurnost posetilaca sportskih manifestacija.

Prvobitna namena ove aplikacije je u početku bila za slučaj oružanih i bombaških napada, ali francuske vlasti nameravaju da je unaprede da može slati upozorenja u slučaju industrijskih nesreća, poplava i drugih vanrednih okolnosti. Takođe, upozorenja mogu biti šerovana na Fejsbuku i Tviteru.

(srbijadanas.com)
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Konferencija Sigurnost gradova
Zaštita
Svet osiguranja